donderdag 25 juli 2013

Eerste JSF F-35 testvliegtuig aan Nederland overgedragen in Fort Worth

De Amerikaanse overheid heeft donderdag in Fort Worth in de staat Texas het eerste F-35 testtoestel overgedragen aan Nederland. De Joint Strike Fighter (JSF) wordt voorlopig gestald op de luchtmachtbasis Eglin in Florida.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Nederland heeft dit toestel in 2009 besteld om deel te kunnen nemen aan de operationele testfase van het F-35 programma.

De JSF is na de noodzakelijke controles donderdag in de Verenigde Staten aan Defensie overgedragen. Daarmee is Defensie de eigenaar van het vliegtuig geworden en ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid.

Enkele Defensiemedewerkers zullen een technische training volgen waarna zij toezicht zullen houden op onderhoudswerkzaamheden door de Amerikanen en de verantwoording daarvan.

De productie van het tweede in 2011 bestelde testtoestel is intussen voltooid en het toestel ondergaat momenteel nog enkele test- en acceptatievluchten.

De eerste Nederlandse F-35 wordt op korte termijn door een Amerikaanse vlieger overgevlogen naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Eglin in Florida.

De straaljager blijft daar gestald totdat de Nederlandse regering een besluit heeft genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de nota over de toekomst van de krijgsmacht.

In de stallingperiode wordt de JSF volgens Defensie naar verwachting ingezet voor technische grondtesten waarbij onweerscondities worden gesimuleerd.

Zie ook:
JSF testvliegtuigen Nederland in VS aan de grond
Webdossier vervanging F-16 op internet beschikbaar
Kosten exploitatie JSF “onbetaalbaar”
JSF kampt met nieuwe tegenvallers, hogere kosten en langere testfase