zaterdag 9 februari 2013

JSF kampt met nieuwe tegenvallers, hogere kosten en langere testfase

De testfase van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) gaat langer duren dan werd verwacht en kost mogelijk het dubbele. Bovendien neemt de onzekerheid toe.

Dat bericht de NOS. De omroep meldt zaterdag dat minister van Defensie Hennis-Plasschaert schrijft “dat de kosten niet 27 miljoen maar zo’n 47 a 55 miljoen bedragen”.

Ook kan pas in 2015 met het testen van de gevechtsvliegtuigen worden begonnen.

De afgelopen jaren werd al verschillende keren duidelijk dat de toestellen per stuk duurder uit zouden vallen dan beraamd, en dat het JSF-programma jaren achter raakte op schema.

Langere testfase JSF
Nederland krijgt de komende maanden zijn twee testtoestellen van de JSF, maar mag pas in 2015 beginnen met testen.

De testfase van de straaljager zou aanvankelijk 2,5 jaar duren, van voorjaar 2012 tot augustus 2014, maar dat wordt nu bijna 4 jaar, van begin 2015 tot eind 2018.

Dit komt omdat de VS testen pas toestaat als de technische ontwikkeling van het toestel voltooid is. Bij de ontwikkeling van de straaljager worden nog steeds gebreken geconstateerd.

Toename onzekerheid
De NOS schrijft dat uit de brief van Hennis-Plasschaert ook duidelijk wordt “dat de onzekerheid met de JSF toeneemt”.

Dit komt omdat Canada op zoek gaat naar alternatieven voor de JSF, zoals de Eurofighter Tyfoon en de Zweedse Saab Gripen.

Het JSF-project is een internationaal samenwerkingsprogramma voor de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig.

Vliegtuigbouwer Lockheed Martin werkt daarbij in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Nederland neemt sinds 2002 deel aan het JSF-project.

JSF (F-35)
De F-35 is een straaljager die voortgekomen is uit het JSF-prgramma. Het is een modern vliegtuig dat zwaar verdedigde gebieden binnen kan dringen zonder gezien te worden door de zogenoemde ‘stealth-technologie’.

Het toestel kan de modernste lucht-grond en lucht-lucht bewapening meenemen en wordt uitgerust met een geavanceerde radar om zowel lucht- als grondbeelden te maken.

Nederland neemt in december 2013 een besluit over de opvolging van de F-16, het huidige gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.